I heart media

Algoritmes, datalekken en privacy schending zijn termen gerelateerd aan media die je vast wel eens op het nieuws voorbij hebt zien komen. 

De meningen over sociale online platformen zijn dan ook enorm verdeeld onder de mensen. Een vriendin van me heeft al haar profielen en kanalen verwijderd, vanwege de druk van het online zijn, maar vooral  uit angst om 24/7 gevolgd te worden door de software van haar smartphone device. De FOMO kwam direct bovendrijven in mijn media-liefhebbende brein. Bijna onze hele sociale wereld is inmiddels online, en om daar een stapje van terug te nemen lijkt me een behoorlijke uitdaging. 

Ik ben er namelijk van overtuigd dat media mensen juist dichter bij elkaar brengt. Met de digitalisering van de wereld zijn je vrienden slechts een paar toetsen op je beeldscherm van je verwijderd. Naar mijn idee hebben mensen vaak de drang om dingen te doen die groter zijn dan zichzelf. Het internet en (nieuwe) media bieden hierbij enorme mogelijkheden, in o.a. de vorm van globaal kunnen netwerken.

Een voorbeeld hiervan zou zijn dat mijn ouders dankzij FaceBook familieleden hebben kunnen vinden in Israël en Amerika, met wie ik tot op de dag van vandaag nog regelmatig mee app. Zonder de komst van dat medium had ik nooit van hun bestaan afgeweten, laat staan dat ik familie had aan de andere kant van de wereld.

In 2020 zagen we dat de (sociale) media tijdens de Corona pandemie nog meer van waarde was dan ooit. In een tijd waarin sociaal contact met de buitenwereld niet echt wenselijk was, maakten zoom-meetings, streaming party’s en facetime uurtjes het quarantaine leven toch wat dragelijker. 

In mijn ogen is dat de relatie tussen mens en media dan ook een tweerichtingsverkeer. De media zorgt voor connecties tussen individuen, maar diezelfde mensen brengen media ook samen. Wat zou Intagram zijn zonder gebruikers? Of YouTube zonder kijkers? TikTok had nooit zo’n plotselinge rage kunnen worden zonder de miljoenen tieners die massaal dansjes deelden met vrienden. Het woord ‘’delen’’ is sowieso een sleutelwoord als het aankomt op de hedendaagse media. Van het delen van foto’s of memes met je vrienden, het zoeken naar een nieuwe partner via een datingapp of simpelweg je gevoelens en mening uiten over een film of nieuwsartikel. Misschien zit het wel gewoon in de aard van de mens om dingen van zichzelf te willen delen met anderen? 

Dus waarom houd ik van media? Omdat het een essentieel deel van ons leven is geworden. En naar mijn mening heeft het vaak meer voordelen dan nadelen.

Student number: 13732161

Advertisement

Published by Life in Media

Website dedicated to the Media Life/Life in Media project of Mark Deuze, Professor of Media Studies, University of Amsterdam (The Netherlands).

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: