Why I heart my Media

Waarom is media mij lief?
Deze vraag vond ik erg lastig te beantwoorden, aangezien ik er over het algemeen niet vaak over nadenk; media zijn zo gebruikelijk geworden in ons dagelijks leven dat we er niet meer bij stil staan hoe bijzonder het eigenlijk is. Door mijn studie en de interessante lessen van Mark Deuze sta ik er steeds meer bij stil: wat leven we in een bizar tijdperk waarin we waarde hechten aan de hoeveelheid ‘likes’ die we krijgen, waarin we mensen willen leren kennen via zijn of haar Facebook en waarin we nooit meer naar foto’s kunnen kijken zonder minimaal tien filters erover heen te hebben bewerkt. En we blijven toch van media houden.

Het beste aan media vind ik dat het ons helpt met communiceren. Vroeger moest je geluk hebben dat je postduif op tijd aan zou komen, en vandaag de dag kan ik mijn vader appjes sturen over hoe vervelend ik het vind als iemand naast me in de trein overdreven en uitbundig aan het hoesten is. Ik hou ervan om alles in zoveel mogelijk details te vertellen, dus leven met een postduif zou voor mij erg zwaar zijn geweest. Media helpen met het sneller overbrengen van nieuws, gedachtes en ervaringen van iedereen over de hele wereld. Het heeft de wereld een stukje dichter bij elkaar gebracht: het nieuws gaat bijvoorbeeld onwijs snel de wereld over en we kunnen met elkaar communiceren via grappige plaatjes en anekdotes.
Ik vind echter dat de digitalisering van Media niet al te ver moet gaan. Dat alles de laatste tijd digitaal moet vind ik helemaal niks. Kranten moeten nog steeds op papier kunnen verschijnen en we moeten nog steeds met de kerst kaarten naar elkaar sturen. In deze maatschappij, waarin alles snel moet gaan, moeten we toch nog even de tijd kunnen nemen om persoonlijke berichtjes op een kaart te schrijven en op de bus te doen. Dat ouderwetse heeft toch iets magisch naar mijn mening.
Ten slotte vind ik dat media ons gauw kan overnemen, door plaatjes van prachtige mensen op instagram en op andere social media wordt het beeld over ‘hoe alles moet’ en ‘hoe alles er uit moet zien’ veel te hoog gesteld. Dit heeft vooral invloed op jongere generaties. Zij zijn daarnaast met social media en Smartphones opgegroeid; zij weten niet beter. Weten zij veel dat buiten spelen net zo leuk is als de spelletjes doen op de iPad?

Al met al, ik houd van de media maar ze hebben soms hun mankementen. Het beste van alle lessen die we krijgen over media is dat Mark Deuze zo enthousiast over media is en blijft (‘that is just AWESOME!’). Het snelle communiceren vind ik heerlijk, als het maar persoonlijk blijft. Mensen stalken op Facebook en Instagram vind ik de beste tijdsbesteding die er is, als je elkaar maar in het echt leert kennen. Kortom, media zijn geweldig, ik had het niet anders kunnen treffen. Hoe zou ik anders aan de hele wereld kunnen laten zien dat mijn hond de schattigste hond op deze planeet is?

Lieve Maanicus

MIDAS

Advertisement

Published by Life in Media

Website dedicated to the Media Life/Life in Media project of Mark Deuze, Professor of Media Studies, University of Amsterdam (The Netherlands).

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: