I have a question. Before Instagram, who were you?

Het was voor mij meteen duidelijk; voor deze opdracht wil ik graag een légendarische meme maken over mijn relatie met media. Maar voordat ik dat kon doen, wilde ik me laten inspireren door alles dat het internet te bieden heeft. Ik speurde, klikte, lachte, maar voelde niet. Alle memes die ik zag waren leuk tot zelfs mega hilarisch, maar hadden niets met mijn gevoel bij media te maken. Behalve deze. Deze meme benauwde mij.

De tekst “Before Instagram, who were you?” liet me, in tegenstelling tot al die anderen, niet hoofdzakelijk lachen. Nee. Dit keer bekroop me een gevoel van onrust, gevoed door realisatie van de beknellende invloed van Instagram. 

Elke gebruiker, waaronder ook ik, profileert zichzelf op het internet. Vaak wordt gezegd dat daarbij de mooiste of coolste versie van iemand wordt geëtaleerd. Veel Instagramgebruikers die ik volg zie ik vaker op mijn tijdlijn voorbijkomen dan dat ik diegene in het echte leven zie. Daardoor is mijn beeld van hen behoorlijk hervormd. Ik ervaar hun persoonlijkheid nu meer als een selectie van eigenschappen en uiterlijke kenmerken die ze zichzelf hebben aangemeten.

Betekent het inmiddels dat die versie van zichzelf, die ze met mij delen, de echte is? Is de onlinewereld die we gezamenlijk gecreëerd hebben de nieuwe realiteit? Nee. Wat dat betreft is er met de komst van Instagram niet veel veranderd. Alleen vergeten we af en toe even wat ook alweer echt is en wat niet. We zitten verstrikt in ‘s werelds grootste toneelstuk, met Instagram als decor en ruim 1 miljard acteurs. Doordat we alsmaar oneindig blijven scrollen en liken, houden we deze poppenkast collectief in stand. Ook ik maak me er schuldig aan. Gevoelsmatig verdrink ik dan telkens weer in een oceaan gevuld met gefabriceerde persoonlijkheden. Wat is het dan heerlijk om af en toe mijn hoofd boven water te steken en een goede teug zuurstof uit de offline-wereld in te kunnen ademen.

Student id: 13858696

Advertisement

Published by Life in Media

Website dedicated to the Media Life/Life in Media project of Mark Deuze, Professor of Media Studies, University of Amsterdam (The Netherlands).

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: